24.1.2017

Vuokralainen vaihtuu – uhka vai mahdollisuus?

Pienemmissä asunnoissa vuokranantajan on hyvä varautua vuokralaisen vaihtumiseen, sillä juuri pienempien asuntojen kohdalla muuttoliikennetta tuntuu olevan eniten. Sain muutama päivä sitten ennakkovaroituksen vuokralaiselta, että hän on käynyt katsomassa isompaa asuntoa ja homman pitäisi ratketa parin päivän sisään. Aloitin välittömästi toimet sitä silmällä pitäen, että vuokralainen on vaihtumassa lähiaikoina. Mikäli tämä asunto ei napsu kohdille niin se on vain ajan kysymys milloin kuun asennot löytävät sopivaan kulmaan ja vuokralainen ilmoittaa homman olevan vuokrasopimuksemme osalta terminaalivaiheessa.

Olen pyrkinyt hoitamaan oman osuuteni kanssakäymisestä vuokralaisen suuntaan todella rennolla otteella ja ennen kaikkea avoimesti. Kokemukseni mukaan pitämällä hyvät, mutta riittävän etäiset välit vuokralaiseen annetaan ainakin hyvät mahdollisuudet toimivalle vuokrasuhteelle. Minun tapauksessani tämä tarkoittaa, että olen joustanut tarpeen vaatiessa ja tarjonnut apua, mutta kuitenkin antanut hänelle oman rauhan jos välttämätöntä asiaa ei ole ollut. Autoin esimerkiksi vuokralaiset muutossa kantamalla hänen tavaroitaan avainten luovutuksen yhteydessä ja annoin pari viikkoa lisää maksuaikaan vuokraan, kun hänelle tuli yllättäviä kuluja. Nyt voin hyvällä omalla tunnolla pyytää jotain pientä apua vuokraukseen vuokralaiselta. Kysyin vuokralaiselta voisiko hän näyttää asuntoa, mikäli pakottava tarve tulisi juuri työmatkani aikana ja tiedustelin olisiko joku hänen tuttunsa mahdollisesti kiinnostunut asunnosta. Molempiin kysymyksiin sain myöntävän vastauksen. Sovin jo etukäteen vuokralaisen kanssa, että en tule järjestämään mitään massanäyttöjä asunnossa vain tulen näyttämään asuntoa 2-3 potentiaaliselle vuokralaiselle yksitellen. Mielestäni massanäyttöjen ongelmat ovat siinä ettet pysty keskusteleemaan välttämättä kaikkien kanssa rauhassa ja näin saa ns. perstuntumaa millainen ihminen asuntoasi on vuokraamassa.

Tehtävät, jotka on hyvä pistää jalalle heti saatuasi tiedon vuokralaisen vaihtumisesta:
-         -  Tarkista alueen vuokrataso ja määritä pyyntösi sitä vasten
-         -  Päivitä ilmoituksesi valmiiksi, että voit heti julkaista asian varmistuttua
-         -  Mieti mitä kanavia pitkin lähdet asuntoa tarjoamaan vuokralle 
        (vuokraovi/oikotie/tori/lehdet/FB:n vuokrataan ryhmät, jne)

Saatuani vuokralaiselta tiedon, että hän on saanut isomman asunnon eli asunto vapautuu vuokrattavaksi olin 15 minuutin päästä jo lisännyt ilmoitukseni valittuihin kanaviin. Nyt voin vain odotella sopivien vuokralaisten yhteydenottoja. Tiedän, että moni vuokralainen ilmoittaa mahdollisimman loppukuusta vuokranantajalle irtisanomisesta. Tähänkin voi varautua lupaamalla jo vuokrasopimuksessa pienen palkkion (20-50eur/vko) irtisanomisesta ennen kuun vaihdetta. Summa voi äkkiseltään tuntua isolta, mutta se on loppujen lopuksi todella pieni, mikäli sillä pystyy estämään tyhjän kuukauden. Nyt minulla on mahdollisuus koittaa houkutella asuntoon myös mahdollisia asunnon vaihtajia. Tämä ryhmä kerkeää nähdä ilmoitukseni ja miettiä viikon verran olisiko kyseinen asunto sopivampi heidän tarpeisiinsa kuin heidän nykyinen asunto.

Vuokralaisen vaihtuminen antaa mahdollisuuden tehdä vuokrankorotuksen jos vuokratasosi on jäänyt jälkeen alueen yleisestä tasosta. Jos olet suunnitellut remointavasi asunnon on se hyvä tehdä vuokralaisten välissä. Kaikkein kustannustehokkain tapa on ulkoistaa asunnon remontoiminen vuokralaiselle eli maksat ja toimitat välineet vuokralaiselle, joka tekee remontin puolestasi. Uhkana pitää nostaa esille ehdottomasti tyhjät kuukaudet, jotka voivat syödä pahimmassa tapauksessa tuottosi pitkältä ajalta.  Mikäli sinä näet muita uhkia tai mahdollisuuksia vuokralaisen vaihtumisen yhteydessä pistä ehdottomasti kommenttia. Myös parhaat toimintatavat ovat tervetulleita. 

2 kommenttia:

  1. hyvin samantapainen toiminta on täälläkin. Vuokralainen on tuttava muttei kaveri ja näin asiat hoituvat mutkattomasti.

    Ehkä ainoa asia, jonka lisäisin omasta toiminnastani on vuokravakuuden kohtelu. Jos vuokravakuus on 1 kk vuokra, yleensä käyn tarkistamassa asunnon ja sovin, ettei tarvitse maksaa viimeisen kuun vuokraa. Tästä jää vuokralaiselle myös yleensä hyvä mieli, koska muutto maksaa aina ennakoitua enemmän ja varat ovat käytettävissä heti, ei vuokravakuuden palauttamisen jälkeen.

    Mikä on mielestäsi tehokkain paikka löytää vuokralaiset? Tarkoitan siis Etuovi/FB/Oikotie akselilla

    VastaaPoista
  2. Hyvä vinkki toi vakuuden palautus! Aloitan yleensä noilla ilmaisilla palveluilla eli Oikotie ja Tori.fi, mutta mikäli potentiaalisia vuokraajia ei löydy niin laajennan Vuokraoveen. En ole itse koskaan kokeillut noiden FB ryhmien tehoa, mutta ilmoitusta olen jakanut FB:ssä ja pyytänyt myös ystävien jakamaan.

    VastaaPoista