16.1.2017

Oman talouden KonMari

KonMari-menetelmän pääkohdat:

-Aloita tavaroiden hävittämisestä. Jätä vain ne tavarat, jotka tuottavat sinulle iloa.
-Järjestä kotisi kuntoon kerralla.
-Jos olet tehnyt kaiken oikein, kotisi pysyy jatkossa siistinä.

Jos tämä siivousintoilu käännetään omaan talouteen niin lista voisi olla seuraavanlainen:

A) Aloita turhien kulujen karsimisesta. Hyväksy vain ne kulut, jotka ovat pakollisia.
B) Järjestä omataloutesi kuntoon kerralla.
C) Jos olet tehnyt kaiken oikein, sinulle jää enemmän rahaa säästöön tai vaihtoehtoisesti käyttöön.

Yllä oleva kolmen kohdan lista on tietenkin karkea yleistys, mutta moni sitoo itsensä säännöllisiin kuluihin eikä rahat riitä koskaan seuraavaan palkkaan asti. Tässä muutama esimerkki, jotka kannattaa tarkistaa ensimmäiseksi:

A) Valmisruuat, lehtitilaukset, kanavapaketit, oma auto, päällekkäiset vakuutukset, liian kalliit asumiskulut, ulkona syöminen, osamaksulla ostetut käyttöesineet ja kytkykaupat. Listaa voi jatkaa lopuuttomiin, joten hyväksy vain ja ainoastaan välttämättömät menot aluksi.    

B) Jos tilanne on ollut ns. päällä vuosia niin pienet korjausliikkeet eivät muuta tilannetta eikä pienten asioiden kanssa kannata näperrellä. Aloita kirjaamalla ylös kaikki kulusi. Jo ensimmääisenä kuukautena näet mihin rahat kuluvat ja saadusta informaatiosta pystyt alkaa karsimaan turhia kuluja. Suurin yksittäinen kuluerä on todennäköisesti asuminen. Nyrkkisääntönä asumiseen saisi mennä maksimissaan 40% nettotuloista. Itse niputan asumiskuluihin vuokran/vastikkeen, velan lyhennyksen, sähkön, veden, netin ja vakuutukset. Mikäli asumiseen kuluu enemmän kuin 40% niin on syytä ainakin harkita löytyisikö jokin asumisjärjestely, jossa kulut olisivat pienemmät.

C) Säännöllisistä tuloista kannattaa heti rahan tultua tilille siirtää säästettävä summa toiselle tilille. Voit aloittaa säästämisen esimerkiksi 5-10% nettotuloistasi. Tutki ennen uusia hankintoja löytyisikö sama tuote käytettynä järkevään hintaan.

Mikäli talouden vetää kuralle velaksi eläminen niin hankkiudu eroon luottokortistasi ja mikäli tilanne on jo siinä pisteessä, että olet ottanut kulutukseen velkaa niin järjestele ja hoida nämä ensiksi alta pois. Aloita vaikka googlettamalla velan vyörytys ja miten se toimii.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti