Sijoitusasunnot

Muut sijoitukseni ovat melko varman päälle ja käsijarru pohjassa kasattuja ratkaisuja, mutta sijoitusasunnoissa on velkavipua reippaan puoleisesti. Asiantuntijat tai ainakin semmoiseksi itseään kutsuvat toitottavat noin 50% velkavivun olevan sopiva. Korot ovat olleet useamman vuoden todella matalat ja euriborit voivat ampua kaikkien uhkakuvien toteudettua katosta läpi hetkellä minä hyvänsä. Tähän varautuminen on yksi tulevien vuosien tehtävä. En ole sitonut lainojani kiinteään korkoon tai ostanut korkokattoa vaan lyhennän lainojani kuukausittain ilman lyhennysvapaita ja käteispuskurin turvin pystyn tekemään myös lisälyhennyksiä.


32m2 yksiö 
Vuokratuotto 6%
Velkavipu 75%

31m2 yksiö
Vuokratuotto 5,5%
Velkavipu 80%

72m2 kolmio
Vuokratuotto 6%
Velkavipu 45%

32m2 yksiö
Vuokratuotto 5%
Velkavipu 100%

28m2 yksiö (rakenteilla)
Vuokratuotto?
Velkavipu 70%

Ostin ensimmäisen asuntoni suhteelisen myöhään ja alussahan se velka tietenkin pelotti ja laskeskelin illat pitkät eri vaihtoehdot läpi, että varmasti selviän velasta ylättävissäkin tilaistessa. Kaiketi se on aivan luonnollista, että ensimmäisen asunnon oston kohdalla sitä vähän laskee allensa velkapaperia kirjoittaessa, mutta muutaman kuukauden jälkeen huomaa ettei se maailma juurikaan muuttunut onko verkkopankissa näkyvä velka 50k€ vai 150k€. Muutaman vuoden velkaa maksettuani kiinnostus sijoitusasunnon hankintaan heräsi ja siinä asiassa etenin suhteellisen nopeasti. Asiaan tuli perehdyttyä jokseenkin pintapuolisesti muutaman kirjan lukemisen muodossa ja netistä asiaa opiskelemalla.

Ensimmäisen sijoitusasunnon ostossa kannattaa kuitenkin olla ainakin sen verran jyvällä, että opettelee laskemaan vuokratuoton ja hankkii semmoisen asunnon, jonka saa varmasti vuokralle. Olen seurannut asuntomarkkinoita nyt suhteellisen aktiivisesti vuodesta 2014 alkaen ja viimeisien vuosien aikana omat kriteerit täyttäviä asuntoja ei juurikaan ole ollut tarjolla.

Toinen sijoitusasunto tuli sitten hommattua reilun puolen vuoden päästä ensimmäisen ostosta. Tämä asunto hankittiin kaverin kanssa kimpassa eli omistus siitä on kristillinen tasajako 50/50. Yhdessä ostamisessa on luonnollisesti hyvät ja huonot puolet, mutta toistaiseksi homma on toiminut kivuttomasti. Kannattaa kuitenkin varmistua siitä, että teillä on yhteneväiset intressit asunnon suhteen eli käytännössä sovitte milloin aikaisintaan asunnosta voidaan luopua.

Kolmas sijoitusasunto on ensiasuntoni, jonka pistin vuokralle muuton jälkeen. Tästä asunnosta luopuminen voi tulla ajankohtaiseksi tulevien vuosien aikana, mutta pakottavaa tarvetta luopumiseen ei tällä hetkellä ole johtuen hyvistä ja ennakkoon pitkäaikaisiksi ennakoimistani vuokralaisista.

Neljäs sijoitusasunto hankinta tuli vähän yllättäen ajankohtaiseksi vuoden 2017 alussa, kun tärkeimmät kriteerit täyttävä asunto (lukuunottamatta asunnon kokoa ja ikää) tuli kaupan. Nopealla reagoinnilla ja rahoituksen järjestyttyä päätin tarttua tilaisuuteen. Olen katsellut kyseistä aluetta pidemmän aikaa ja nyt, kun asunto tuli vastaan niin päätöksen tekeminen oli suhteellisen helppoa. Asunto vuokrattiin ensimmäiselle asuntoa katsomaan tulleelle asunnon etsijälle ja toivottavasti ensivaikutelmamme pitää paikkaansa ja saamme hänestä pitkäaikaisen vuokralaisen. 

Viides sijoitusasunto on rakenteilla. Tämän kohteen myynti heti sen valmistumisen jälkeen tai ennen yhtiölainan lyhentämisen alkamista on ollut yhtenä vaihtoehtona pitämisen rinnalla.

Ensisijaiset kriteerini uusissa sijoitusasunnoissa ovat:
Vuokratuotto yli 5%
Asunnon koko alle 30 m2
Sijainti max. 2km keskustasta
Rakennettu vuonna 95 (nevö foget) tai jälkeen


Todellisuudessa minulla ei ole aivan lähitulevaisuudessa halua hankkia uusia sijoitusasuntoja johtuen nykyisestä velan määrästä ja vakuuksien puuttumisesta. Tosin mikäli kohdalle sattuu kohde, josta ei voi kieltäytyä niin eiköhän sitä halua järjestellä rahoitus löydy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti