12.1.2017

Lottoamalla rikkaaksi?

Suomalaiset on lottokansaa, valitettavasti. Kukapa meistä ei ole pistänyt pari riviä lottoon, kun tarjolla on oikein kunnon jättipotti? Se tutun tuttu, joka voitti viime vuonna 6+1 rivillä 100 000€ ja joku työporukka kääräisi porukalla "eurojaskasta" semmosen mällin hilloa ettei kustannuspaikalle enää tarvi koskaan valua ammuisin klo 6. Nämä mielikuvat ruokkivat sitä illuusiota, että se voitto voi napsua myös omalle kohdalle ihan milloin vain. Tarinoissa harvoin kuulee mitään siitä enemmistöstä, jonka voittopotit kiertää kaukaa ja silti kiikutetaan se vakirivi joka viikko kioskin luukulle, päälle vielä joku rapsutusarpa ja loput kolikot hedelmäjassoon.

Tämä taipumus äkkirikastumisen unelmaan selittää osaltaan sen, miksi suomalaiset haksahtavat pyramidipeleihin, ponzeihin, jne. Tuottolupaus vaatimattomat 400% vuodessa, kun entinen tissibaari yrittäjä on koodannut kansalaisopiston ATK-ajokortti pohjalta EUR ja USD valuuttaparia treidaavan rahakoneen.

Onhan lotossa ja muissa rahapeleissä sentään kannustavalta kuullostavat palautusprosentit, mutta jotenkin niistä pelatuista rahoista kuitenkin jää vuosittain jaettavaa tieteelle, taiteelle ja urheilulle rapiat 500 miljoonaa euroa.

Vuonna 2017 yhden lottorivin hinta on 1€ ja pelaisiko keskivero harrastelina semmoiset 10 lottoriviä jokaiselle kierrokselle. Vuodessa tämä tekee 520€ ja jos tätä rumbaa jatkaisi 10 vuoden ajan niin summa olisi ilman lottorivin hinnan nousua 5200€, mikäli rivihinta ei nousisi. Kerrottakoon tässä vaiheessa, että päävoiton todennäköisyys on 1/9,39635e^10.

Paljonko tämä lottoaja kerryttäisi varallisuutta jos sijoittaisi tuon saman summan 10 vuoden ajan johonkin kistannuksiltaan edulliseen (0,1%) ETF:aan ja vuosituotto olisi 8%. Vastaus on 7213€

No eihän tuo ole juuri mitään eli ei muuta ku rivit vetämään ja päävoitosta haaveileen? Itse en kyllä lottoa säännöllisesti vaan hutaisen kauppareissulla muutaman rivin jättipottien aikaan ihan vaan hyväntekeväisyyttäni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti