13.2.2017

Romahtaa, ei romahda, romahtaa..

Lehdistä ja netistä törmää viikoittain artikkeleihin, joissa ennustetaan nousukauden päättyvän ja osakkeiden arvon romahtavan. Milloin mikäkin guru tai suursijoittaja antaa verbaalisen tuomiopäivän pasuunan laulaa artikkelin verran varmaa tietoa, että ihan näillä näppäimillä pörssikurssit tulevat romahtamaan. Sanomattakin on selvää, että osuuhan se 100% varmasti joskus kohdalle, kun vain tarpeeksi kauan jaksaa sutta huutaa. 
Kuinka vakavasti tähän sitten kannattaa suhtautua? Käsittääkseni vielä ei ole löytynyt ketään ihmistä, joka pystyy ennustamaan osakemarkkinan käyttäytymisen vuodesta toiseen 100% varmuudella. Se, että indeksit lyövät vanhat ennätykset tai rikkovat uuden tuhat luvun ei kerro mitään siitä mitä seuraavaksi tapahtuu. Jos joku osake on maksanut vuonna 2009 esimerkiksi 2 eur ja nyt vuonna 2017 se maksaakin 6 eur ei välttämättä tarkoita, että osake olisi ylenpalttisen kallis.

OMX Helsinki indeksin arvo oli 2009 alkuvuodesta alimmillaan reilussa 4000 pisteessä ja nyt mennään karvan alle 9000 pisteessä. Tässä reilussa 8 vuodessa on kerennyt tapahtua paljon ja yksittäinen yritys on voinut muuttaa muotoaan tai vaihtaa esimerkiksi toimialaansa. Hyvänä erimerkkinä käy tässä yhteydessä Nokia, joka myi matkapuhelin toiminnot Microsoftille vuonna 2013. Jos ja kun OMX Helsinki puhkaisee 9000 pisteen rajan, se ei kerro sitä mihin suuntaan indeksi tulee kulkemaan. Kuten rahastoesitteissä mainitaan ”Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta” pätee myös osakemarkkinoihin tulevaisuuteen.

Jos nyt tulet ensimmäistä kertaa markkinoille ja sinulla on esimerkiksi 10 000 eur, jonka haluat sijoittaa niin suosittelisin selvittämään mitä tarkoittaa ajallinen hajautus. Tällä pienennät riskiä siitä, että ostat huippukurssiin ja päädyt pahimmassa tapauksessa katsomaan, miten osakkeen arvo sulaa silmissä. Jos olet sijoittanut kuukausittain tietyn summan osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iin niin pysy valitussa strategiassasi ja jatka ostojen tekemistä. Arvostuksen ollessa korkeampi saat osuuksia vähemmän, kun taas alemmalla arvostuksella saat enemmän. Henkilökohtaisesti jatkan rahastojen ja ETF:n ostoja samalla euro määrällä kuukausittain, koska minulla ei ole tietoa milloin suunta kääntyy jos se on ylipäätään kääntyäkseen.

Itse olen viime vuosina tarkoituksella vähentänyt talousartikkeleiden lukemista, sillä suurimman osan konkreettinen anti on melko vähäistä. Poikkeuksiakin onneksi on ja olen kokenut parhaaksi vaihtoehdoksi keskittyä vain itse laadukkaiksi kokemiini. En silti väitä, että kaikki lukeminen kannattaa lopettaa vaan analyyseja ja suosituksia voi lukea, mutta kannattaa pitää mielessä, että vastuu on aina lukijalla.

Suosittelen lopuksi tutustumaan Shareville Sijoitusmokat keskusteluun, jos et halua kokeilla kaikkea itse yrityksen ja erehdyksen kautta vaan osaat ottaa onkeesi myös toisten tekemistä virheistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti