28.2.2017

Hyvä vuokralaissuhde avain menestykseen?

Mainitsin aikaisemmassa blogikirjoituksessa, että asunnon uudelleen vuokraus helpottui johtuen hyvistä suhteista vuokralaisiin. Hyvät suhteet ovat kovin subjektiivinen käsitys, jonka jokainen kokee omalta kantiltaan eri lailla. Pyrin avaamaan tässä kirjoituksessa omaa toimintaani vuokranantajana ja mitä minä ymmärrän hyvällä vuokralaissuhteella.

Suhteen luominen aloitetaan jo ennen asunnon vuokrausta
Asuntoa vuokrattaessa en käytä välittäjää vaan hoidan vuokrauksen itse. Mikäli asuntoja olisi enemmän niin tilanne saattaisi muuttua, mutta uskon pystyväni hoitamaan vuokrauksen myös asuntomäärän kasvaessa tulevaisuudessa. Oman arvioni mukaan asuntomäärän ollessa alle 10 asuntoa vuokrauksen pystyy hoitamaan itse, mutta tämä luonnollisesti riippuu omasta elämäntilanteesta ja asuntojen vuokralaisprofiilista. En järjestä massanäyttöjä vaan järjestän hakijoille aina yksityisnäytön. Itse vuokraamalla ja yksityisnäytöissä saan hyvää tietoa vuokralaisista valintani tueksi, pystyn vastaamaan rauhassa heidän kysymyksiin ja samalla tutustuu uusiin ihmisiin. Jos sinulla on useampia kohteita eikä hakijan intressit kohtaa näytettävän asunnon kohdalla niin tällä tavalla saatat löytää johonkin toiseen kohteeseesi vuokralaisen. En järjestä näyttöä suinkaan kaikille hakijoille vaan kutsun yksityisnäyttöön ainoastaan ne potentiaalisimmat hakijat. Sopivan vuokralaisen löydyttyä sopimus kannattaa tehdä nopeasti, jotta varmistat hyvän vuokralaisen saamisen asuntoosi sekä pystyt ilmoittamaan muille hakijoille asunnon tilanteesta ja he pääsevät etsimään muita kohteita. Lähetän sähköpostin jokaiselle hakijalle, jossa kiitän mielenkiinnosta asuntoa kohtaa sekä soitan jokaiselle yksityisnäytössä käyneelle. Yksityisnäytössä käyneille perustelen myös valintani ja mahdollisuuksien mukaan pyrin auttamaan heitä asunnon etsinnässä. Voin esimerkiksi kertoa, että netin kauppapaikoille kannattaa jättää oma halutaan vuokrata ilmoitus ja sitä kautta päästä käsiksi ns. nukkuviin vuokrakohteisiin.

Yhteyden ylläpito vuokrausaikana
Vuokralaiselle pitää antaa oma rauha eli liika yhteydenpito ei välttämättä ole se paras tapa hoitaa suhdetta. Pyrin itse käymään asunnolla 1-2 vuoden välein, mutta lähetän vähintään kerran vuodessa sähköpostia, jossa pyydän vuokralaista ilmoittamaan ovatko kaikki kunnossa vai vaatiiko jokin asunnossa korjausta. Muistan kaikkia vuokralaisiani pienellä joululahjalla vuosittain. Hyviä vaihtoehtoja ovat mm. leffaliput, konvehtirasia, ja lahjakortit. Myös perinteinen joulukortti voi tuoda hyvää mieltä saajalle. Tärkeimpänä asiana pidän kuitenkin puutteiden ja vikojen nopeaa korjausta sekä vastaamista vuokralaisten kysymyksiin. Jos esimerkiksi asunnon jääkaappi menee rikki niin vuokralainen varmasti arvostaa, jos uusi jääkaappi tulee viimeistään seuraavana päivänä ilmoituksesta kuin, että vuokranantaja lupaa tuoda parin viikon päästä kesämökiltään vähälle käytölle jääneen jääkaapin. Sähköposti on oiva väline yhteydenpitoon, mutta monessa tapauksessa soittamalla asia selviää nopeammin. Avoin, ripeä ja rehellinen kommunikaatio puolin ja toisin heti alusta alkaen luo hyvän perustan onnistuneeseen vuokrasuhteeseen. Jos vuokralainen luottaa vuokranantajaan niin kynnys ilmoittaa esimerkiksi asunnon vaihto tarpeesta tapahtuu kokemukseni mukaan aikaisemmin kuin ns. kasvottomassa suhteessa.

Vuokralaiselta voi saada myös apua vuokraukseen monessakin muodossa. Vuokralainen voi esimerkiksi kertoa kavereilleen asuntonsa vapautumisesta, vuokralainen voi esitellä asunnon kiinnostuneille vuokralaisille sekä muuton yhteydessä vanha ja uusi vuokralainen voivat hoitaa avaimen vaihdon ilman, että vuokranantajan tarvitsee käydä asunnolla. Vastaavasti minä olen luvannut toimia heille suosittelijana uutta vuokra-asuntoa vuokrattaessa tai auttaa heitä asunnon ostossa, mikäli he kokevat sen tarpeelliseksi.

Yhteyden ei tarvitse välttämättä päättyä vuokrasopimuksen päättyessä
Mikäli vuokralainen asuu pitkään kohteessa, syntyy väkisin jonkinlainen suhde vuokranantajan ja vuokralaisen välille. Yhteydenpidon ei välttämättä tarvitse päättyä vuokrasopimuksen myötä vaan kuulumisia voidaan vaihdella puolin ja toisin. Mikäli sinulla on useampia kohteita tämä voi auttaa sinua myös tulevaisuudessa löytämään uusia vuokralaisia entisten vuokralaisten tuttavista. Positiivinen kokemus vuokrasuhteesta on hyvä käyntikortti sinulle uusia vuokrasopimuksia tehtäessä ja tällä saattaa olla merkittävä vaikutus kohteidesi täyttöasteeseen tulevaisuudessa.

Pieni tipsi lopuksi: Esimerkiksi pieni tupaantuliaislahja tai esimerkiksi tekstiviesti, jossa toivotat onnea uuteen kotiin saa vuokralaisen tuntemaan itsensä tervetulleeksi omistamaasi asuntoon. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti