23.2.2017

Vuokralaisten vaihtuminen parhaan sesongin ulkopuolella

Kerroin jo aikaisemmin, että yhden sijoitusasunnon vuokralainen vaihtuu ja pari viikkoa tästä sain ilmoituksen toisenkin asunnon vuokralaisen vaihtumisesta. Toisen asunnon vuokralainen irtisanoi vuokrasopimuksen alle vuoden asumisen jälkeen, joten hän joutuu maksamaan yhden kuukauden vuokraa vastaavan maksun sopimuksen ennen aikaisesta purkamisesta. Pyrin suhtautumaan vuokralaisen vaihtumiseen mahdollisuutena uhan sijasta. Alkuvuoden aikana vuokraisten etsiminen ei ole se kaikkein paras ajankohta, sillä uusien vuokralaisten tulo pelikentälle ajoittuu enemmän loppukesän kuukausiin. Onneksi asuntoa vaihtavien vuokralaisten asunnon vaihtotarve ei katso kalenteria ja lisäksi löytyy opintojaan keväällä päättäviä, jotka ovat siirtymässä työelämään ja karistamassa opiskelujen aikaisen solukämpän yhteiset riemut vakaampaan elämäntyyliin.

Molempien asuntojen uudelleen vuokraus sujui loppujen lopuksi helposti. Molemmat asunnot olivat alle viikossa vuokralle tarjotaan ilmoituksen jättämisestä vuokrattu eli tyhjiä kuukausia ei tule vuokralaisen vaihtumisen johdosta. Vuokrauksen onnistumista helpotti molemmilta vuokralaisilta hyvissä ajoin ennen kuun vaihdetta saadut irtisanomisilmoitukset. Toisen asunnon kohdalla sain ilmoituksen 2 viikkoa ennen kuun vaihdetta (1,5kk ennen muuttoa) ja toisen peräti 2,5kk ennen muuttopäivää. Lisäksi minulla oli jo valmiina ilmoitusteksti ja hyvät kuvat kohteista eli pystyin lisäämään ilmoituksen heti. Uskoisin hyvien suhteiden vuokralaisiin olevan yksi syy, miksi vuokralaiset eivät pitkittäneet irtisanomista vaan kertoivat avoimesti tilanteesta hyvissä ajoin. Toisen asunnon vuokraa nostin noin 1% verran johtuen vastikkeen noususta ja toisen asunnon kohdalla vuokra nousi melkein 6%. Jälkimmäisen asunnon kohdalla vuokran nousu selittyy liian alhaisesta vuokrasta edellisen asukkaan kohdalla. Vertailupohjaa alueen vuokratasosta ei ollut saatavilla ja halusin silloin varmistaa hyvän vuokralaisen löytymisen nopeasti.

Asuntosijoittaminen on yleistynyt viime vuosien aikana ja nyt viime aikoina on jo saanut lukea pettymyksiä, joita vuokranantajat ovat kohdanneet. Asuntosijoittaminen ei sovi kaikille, mutta henkilökohtaisesti tuntuu tämän olevan se sijoittamisen alalaji, joka itselleni sopii kaikista parhaiten. Samaan hengenvetoon on syytä mainita, ettei yhtään ongelma vuokralaista ole omalle kohdalle osunut. Tähänkin asiaan voi vaikuttaa tekemällä kotiläksyt hyvin ja pyrkimällä karsimaan ne vuokralaiset, jotka voisivat olla potentiaalisia ongelma tapauksia. Tarkistan kaikkien vuokralaisten luottotiedot, soitan tarvittaessa entiselle vuokranantajalle, pyydän selvitystä tuloista (jos vuokralainen vaikuttaa rehelliseltä olen luottanut omaan ilmoitukseen) ja kaikista tärkeimpänä vuokralaisen tapaaminen henkilökohtaisesti. Jos jokin edellä mainituista on ristiriidassa asettamiesi tavoitteiden kanssa, suosittelen etsimään toisen hakijan. Varovaisuus voi maksaa yhden kuukauden vuokran, mutta mahdollisesti säästyt isommalta ongelmalta, jonka kustannukset ja riskit ovat paljon suuremmat.

Pieni tipsi lopuksi:
Vuokralaisen luottotiedot voi tarkistaa ilmaiseksi käymällä oikeustalolla, mutta jos haluat suorittaa kyselyn netissä niin käytän itse Suomen Perintätoimiston luottotietopalvelua. Hinta per kysely maksaa 2,90eur.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti