8.11.2017

Laiskan sijoittajan S&P500 strategia

Tässä alkaneen marraskuun ratoksi aloin pohdiskelemaan sijoitusstrategian radikaalia yksinkertaistamista. Lueskelin Seligsonin neljännesvuosikatsauksen pääkirjoitusta ja mieleen tuli keskittää koko kuukausittainen säästäminen ainoastaan S&P500, josta löytyy hyvin dataa ja hajautus tulisi kuitenkin  hoidettua lähes kaikilta muilta osin paitsi maantieteellisesti. Onko tämä nykyään enää edes tarpeellista, sillä markkinat ovat globaalit ja laineilla on tapana lyödä läpi maailman jos isompia heilahduksia tulee. Strategia olisi ainakin yksinkertainen, kustannustehokas ja siinä olisi todella helppo pysyä.

Tämähän olisi tietenkin todella tylsä strategia eikä siinä pääsisi sähläämään omiaan, mikäli joka kuukausi survoisi saman summan S&P500 ETF:aan. Mielestäni nykyisillä kursseilla koko summan laittaminen kuukausittain ei tunnu järkevältä vaihtoehdoilta. Tähän mietin ottaa mukaan esimerkiksi Morningstarin datan ja määrittelisi kriteerit miten suurella summalla kuukausittain ostot tapahtuisivat eli jos mittarit näyttäisi ylihintaa niin ostot olisivat esimerkiksi vain 20% kuukausittain sijoitettavasta pääomasta ja loput kuukausittaisesta summasta laitettaisiin käteispuskuriin odottamaan edullisempia aikoja. Ja puolestaan jos ETF näyttää valittujen tunnuslukujen puolesta halvalta niin kuukausittain sijoitettavaa summaa voisi korottaa käteispuskuria syömällä yli 100%:n. Sijoittajan laiskuudesta riippuen muutoksia prosentteihin voisi tehdä kuukausittain, kvartaaleittain tai puolivuosittain.

Vihkoonhan strategian saisi vedettyä ainoastaan jos osakepaino jää liian pieneksi tai määrittelee käytettävät tunnusluvut väärin jääden sen johdosta parhaiten tuottojen kuukausien kelkasta. Taidan kuitenkin jossain välissä tutkia löytyisikö sopivaa dataa laskelman tekemiseen helposti ja millaiseksi tuotot muodostuisivat miettimälläni strategialla versus joka kuukausi täsmälleen saman summan sijoittamalla S&P 500:aan. Vai oletko sitä mieltä, että juuri yrityksessä markkinoiden ajoitukseen koko homma karahtaa kiville?



2 kommenttia:

  1. Kiinnostaisi kuulla lisää mitä käytät tunnuslukuina ja näiden rajoina, olen itsekin miettinyt samaa asiaa hieman. P/E, P/B tai jotain muuta?

    VastaaPoista
  2. Tämä strategia on tosiaan ollut vasta harkinnassa. Olen kerinnyt hieman tutkia eri tunnuslukuja suhteessa kurssitasoon eli vielä en ole rajoja miettinyt. Perehdyin Shillerin P/E käyttäytymiseen S&P500 historiassa ja vaikutti pikaisen perehtymisen perusteella siltö, että sitä voisi jossain välissä tarkastella lisää.

    VastaaPoista