1.6.2018

Rakentamisen syklin vaihe


Rakennusyhtiöitä sekä konevuokraamoita pidetään syklisinä yhtiöinä eli silloin, kun taloudessa menee hyvin, niiden kurssit nousevat ja taantuman kurkistellessa arvostus puolestaan laskee. Tämän tekstin tarkoituksena on tarkastella rakentamisen syklin vaihetta. Olemme saanee lukea lehdistä, että rakentaminen on vilkasta ja uusia kohteita nousee ennätys tahtiin. Alla oleva tilasto kuvaa uusien aloituksien määrää ja nyt aloitukset ovat korkeimmillaan 22. vuoteen.

Huomattavaa tilastossa on, että aloitukset ovat nimenomaan kerrostaloja. Omakotitalojen aloitukset ovat laskeneet useamman vuoden ajan ja rivitalojen aloitukset ovat pysyneet samalla laskevalla tasolla useamman vuoden.

Asiantuntijoiden mukaan Suomi on kaupungistumisessa Ruotsia noin 5-10 vuotta jäljessä ja edellä esitetyn kuvaajien perustella mutkat hieman suoriksi vedellen Suomen kaupungistuminen voidaan sanoa alkaneen vasta vuonna 2009 toden teolla.

Rakentamista hillitseviä tekijöitä ovat kustannusten ja urakkahintojen nousu sekä pula työntekijöistä erityisesti kasvupaikkakunnilla. Vuonna 2018 rakentamisen tuotannon ennakoideen nousevan 2-4%, mutta kääntyvän noin 2% laskuun vuonna 2019 (Lähde).

Edellä esitettyjen rilastojen valossa voidaan sanoa, että olemme tällä hetkellä ainakin syklin huipun tuntumassa. Seuraavassa blogitekstissä tekstiä Helsingin pörssin rakennus- ja konevuokraus yrityksistä sekä niiden arvostuskertoimista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti