20.2.2018

DIY korkosuojaus


Korkojen nousua on huudeltu ja osittain varmasti myös pelätty jo jonkin aikaa. Euroopan keskuspankki on paaluttanut tavoitteeksi noin 2% inflaation ja korkoja tuskin lähdetään nostamaan agressiivisesti ennen tämän rajan ylittymistä. Suomen inflaatio ennusteet vuodelle 2018 osuvat 1,0-1,5% haarukkaan ja keskiarvo on 1,28%. Vuoden 2019 ennuste on tällä hetkellä luokkaa 1,5%.
Korkojen nousuun suoraan vaikuttava Euroalueen inflaatio oli tammikuussa 2018 1,3% ja Euroopan keskuspankin ennuste on koko vuodelle 1,5% ja ensi vuodelle 1,7%. Tämä ei viittaa siihen, että EKP olisi ohjauskorkoa aivan hetkeen nostamassa, mutta trendi on selvästi koron nousua ennakoivaan suuntaan.
Mitä koron nousu tarkoittaa velalliselle ja mihin olisi syytä varautua?

Lyhykäisyydessään nouseva korko tarkoittaa isompia korkokuluja korontarkistuspäivästä lähtien. Pankille maksettava lainanlyhennyksen suuruus tulee jossain vaiheessa kasvamaan eli pankki on vailla sinulta suurempaa lainanlyhennystä, ellet ole sitonut lainaasi kiinteää korkoa tai kiinteään tasaerään (jolloin laina-aikasi pitenee). Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että korkojen nousuun tulee varautua ennen niiden nousemista. Korkojen nousuun voi varautua useammalla tavalla. Voit vaihtaa kiinteään korkoon tai ostaa pankin myymän korkosuojauksen eli korkokaton tai korkoputken.

Onko muita vaihtoehtoja suojautua?

Uskon itse siihen, että pankkien myymät tuotteet ovat heidän itsensä kannalta suotuisia ainoastaan heille itselleen. En usko, että pystyn tässä pöydässä pelaamaan korttejani niin hyvin, että jäisin voitolle heidän ylivertaisen laskenta- ja analyysi edun johdosta. Onneksi minulla on hihassa yksi ylimääräinen ässä, jonka voin riipaista pöytään tässä vaiheessa - itse tehty korkosuojaus.

Itse rakennettu korkosuojaus

Konsepti on varsin yksinkertainen ja äärimmäisen kustannustehokas. Maksat itsellesi suojaa tulevaisuuden varalle.

Lähestytään itse rakennettua korkosuojausta esimerkki laskelman kautta.
Lainaa 100 000 eur
Laina-aika: 10 vuoden annuiteettilaina
Lainan tiedot: 0,5% marginaali (negatiivinen viitekorko ei pienennä marginaalia), 200€ perustamiskulu, 2€ lainanhoitokulu ja 12kk euribor.

Laskelma on toteutettu käyttäen korkolaskuria. 

Nykyinen korko eli lähtötilanne:
Jos haluat varautua 2% korkoon, säästä silloin kuukausittain nykyisen koron ja 2% koron erotuksen kuukausittain: 946,37 eur – 858,18 = 88,19 eur
Mikäli haluat varautua 3% korkoon, säästät silloin kuukausittain 134,35 eur.
Riskinä tässä on tietenkin, että jos valitset liian pienen varautumistason ja korot nousevat nopeasti sen yli niin joudut turvautumaan säästöihisi liian nopeasti ja ne loppuvat kesken laina-ajalla. Tällä hetkellä pankit myyvät 10- vuoden kiinteää korkoa vähän reiluun 1,5% hintaan eli heidän olettamuksen mukaan korko ei tulisi nousemaan juuri tuon tason yläpuolelle seuraavan 10-vuoden aikana.
Paras puoli tässä on ehdottomasti se, että mikäli korot eivät nousekaan laskemallesi tasolle niin voit maksaa halutessasi lainan ennakkoon takaisin tai käyttää säästössä olevat rahat johonkin muuhun.

Lopuksi vielä pieni varoituksen sananen: En myöskään aivan ensimmäiseksi suosittelisi sijoittamaan säästettyä summaan osakkeisiin tai rahastoihin, sillä jos korot nousevat niin olettavaa on pääomien siirtyminen juuri näistä tuotteista korkojen suuntaan ja sen seurauksena tulemme mahdollisesti todistamaan osakkeiden arvon laskua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti