4.5.2017

Veroilmoitus – pääomatulojen vähennysten muistilista

Veroilmoituksen palautuksen takaraja on vuoden 2016 osalta kohta käsillä ja ajattelin kasata pienen muistilistan asuntosijoittajan ja osakesäästäjän näkökulmasta. Keskityn siis puhtaasti pääomatuloista tehtäviin vähennyksiin ja skippaan ansiotulojen osuuden kokonaan.

Pääomatulot esim. vuokratulot ja luovutustappiot


Maksetut yhtiövastikkeet ja vesimaksut: Yhtiövastike sisältää yleensä hoitovastikkeen ja mahdollisen pää­omavastikkeen, kuten korjaus- tai rahoitusvastikkeen. Hoitovastike voidaan vähentää vuokratulosta maksuvuonna. Pääomavastikkeet ovat vähennyskelpoisia kuluja vain, jos ne on luettu tuloksi yhtiön kirjanpidossa. Jos pääomavastike on rahastoitu yhtiön kirjanpidossa, sitä ei voi vähentää vuokratulosta, vaan se lisätään osakkeiden hankintamenoon ja otetaan huomioon luovutusvoittoa laskettaessa. Tiedon tuloutuksesta ja rahastoinnista saa isännöitsijältä.

Muut vuokratuloon kohdistuvat kulut

Asunnon vuosikorjauskulut
Vuosikorjauksessa huoneisto tai rakennus saatetaan alkuperäistä vastaavaan kuntoon, esimerkiksi seinät maalataan tai keittiön kaapit uusitaan alkuperäisen tasoiseksi. Myös hellan tai jääkaapin vaihtaminen on vuosikorjausta. Materiaalin laatutason nostaminen, kuten esimerkiksi muovimaton vaihtaminen parkettiin, voi olla osittain vuosikorjausta ja osittain perusparannusta. Vuosikorjauskulut vähennetään kulujen maksuvuonna.

Perusparannusmenot
Perusparannusta ovat huoneiston tai rakennuksen laajennus-, muutos-, uudis­tus- ja muut vastaavat toimenpiteet. Vuosikorjauksesta perusparannus eroaa siten, että perusparan­nuksessa huoneistoa tai rakennusta muutetaan tasokkaammaksi tai laajennetaan. Perusparannusta on esimerkiksi kylmän varastotilan muuttaminen saunatilaksi tai parvekelasien asentaminen.
Remonteissa on usein kysymys samanaikaisesti sekä perusparannuksesta että vuosikorjauksesta. Remontista aiheutuneet kustannukset on tällöin jaettava perusparannusmenoihin ja vuosikorjausku­luihin remontin laadun ja laajuuden mukaan. Ellei kulujen kohdistuminen perusparannusmenoihin ja vuosikorjauskuluihin ole muuten selvitettävissä, osuudet arvioidaan.

Muut: Kodinkoneiden hankinnat ja kalustevähennys jos vuokraat kalustettua asuntoa. Omalla kohdallani asunnot ovat sen verran uusia, että isompia hankintoja ei vielä ole tarvinnut tehdä. Vuoden aikana oli ainoastaan yhden asunnon maalaaminen, joten maalit ja tarvikkeet lisäsin tähän sekä tietenkin myös matkakulut. Voit myös vähentää matkakulut yhtiökokoukseen sekä asunnon vuosittaisen tarkastuksen sekä vuokraukseen liittyvät matkat.


Muut tulonhankkimiskulut pääomakuluista kohdan repertuaari on napsun laajempi. Tässä kohdassa voit tehdä vähennykset:
-
  -Sijoitus toimintaan liittyvät kirjat, lehdet, kurssit ja jäsenmaksut

- -Sijoituslainoihin liittyvät kulut:

  •    Lainanperustamiskulut
  •    Isännöitsijätodistukset
  •    Pankkien palvelumaksut (lainanhoitokulut)
  •    Osakkeiden säilytyskulut (omavastuu 50eur)



- - Työhuonevähennys: Yleisimmät vähennykset ovat 205 eur tai 410 eur riippuen sijoitustoiminnan laajuudesta. Verottaja ei määrittele kuinka isot ovat 410 euron vähennykseen vaadittamat merkittävät tulot, joten määrittely jää jokaisen veroilmoituksen laatijan omaksi tehtäväksi.
  - Internet ja ATK-laitteet: Itse olen lisännyt molemmat 50% osuudella, sillä yhteyttä ja laitetta käytän myös muussa käytössä.  

   Lisätietoja kohtaan perustellaan sanallisesti ilmoittamasi vähennykset. Olen itse pyrkinyt kuvaamaan käytön mahdollisimman kattavasti, ettei mitään epäselvyyksiä jäisi. Esimerkiksi internet kulun perustelut: Käytän internet yhteyttä sijoitusasuntojen asioiden hoitamiseen, osakkeiden ja rahastojen kaupankäyntiin ja tiedon hankintaan yritysten kotisivuilta, osavuosikatsauksista ja talousaiheisilta foorumeilta sijoituspäätöksien tueksi sekä talouslehtien lukemiseen verkossa. Lisäperuste on internet-välittäjien käyttäminen sijoitustoiminnassa (Nordnet ja Seligson). 

   Korot jaotellaan neljään kategoriaan: Asuntolainen korot, Ensiasunnon velan korot ja Tulonhankkimisvelan korot ja muun velan korot. Tarkista, että sijoituksiisi liittyvät lainat ovat merkitty juuri tulonhankkimisvelan korot kohtaan. Näiden tarkastaminen helpottuu paljon, kun käyt nettipankissasi hakemassa kyseisen vuoden korkotodistukset. Korkotodistuksessa on eritelty korkojen osuus ja pankista riippuen myös kulut lainoihin liittyen. Muista lisäksi tarkistaa, että arvopapereiden luovutukset ja pääomanpalautukset kohdan voitot ja tappiot on kirjattu oikein. Helpoiten vertaaminen tapahtuu vertaamalla lukuja välittäjäsi sivuilta löytyvään laskelmaan.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi15.4.18

    Kiitoksia. Ainoa ohje jonka löysin jossa on edes jotain vihjettä mihin kohtaan työhuonevähennys voisi kuulua. Muuta kohtaa ei kyllä arvaamallakaan olisi keksinyt. Katsotaan kelpaako.

    VastaaPoista
  2. Kyllä se hyvien perustelujen jälkeen läpi menee.

    VastaaPoista